Szeretettel köszöntelek a Tényő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tényő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tényő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tényő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tényő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tényő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tényő klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tényő klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Szent Márton legendája:
A
legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának
Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban
vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár
katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg
téli estén odadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap
éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem
a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett.
Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák
keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét
vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába
bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási
zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké
szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.
Szent
Márton kultusza a Pannónia területén már a honfoglalás előtt is
virágzott. Szent István tisztelete jeléül a zászlaira a hadvezér Márton
képét festette. A hagyomány szerint a szent egy álomban sietett a király
és az ország védelmére. Így Szent Márton Szűz Mária után az ország
patrónusa lett. A pannonhalmi bencés apátság is Márton tiszteletére
épült azon a helyen (Savaria Sicca), ahol az egyik hagyomány szerint a
szent született. A legújabb kutatások viszont minden kétséget kizáróan
bizonyítják, hogy Márton szülővárosa Savaria, vagyis Szombathely.
Egy
másik változat szerint ez a hagyomány a római időkre nyúlik vissza.
November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja:
megkóstolták az új bort és az új termés is kitartott bőven, így nagy
eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol.A
rómaiak Aesculapiust, az orvosistent ünnepelték ilyenkor, s ludat öltek,
amely a hadisten, Mars szent madara volt. (A madarak gágogásukkal
egyszer megmentették Rómát a gallok éjszakai orv rajtaütésétől.) A
keresztény naptárban is ez alapján kapott helyet: a lúd római neve “avis
Martis” (Mars isten madara); régi szófejtéssel „Márton madara”-ként
ünnepelték, így nem kellett eltérni a lúdlakomák évnegyedkezdő római
szokásától. A reformációnak korában is folytatódott a hagyomány: a
protestánsok Luther Márton neve napján emelgették a poharaikat ilyenkor.
Márton napi szokások:
A
György-napkor kihajtott állatokat is Márton napja körül terelték be a
téli szállásukra. A Nyugat-Dunántúl pásztorai a falvaikban zöld ágat,
vesszőt osztottak. A hiedelem szerint Szent Márton vesszeje frissen
vágott, megszentelt, lombos nyírfavessző, ami segít távol tartani a
betegségeket, és növeli az állat szaporulatot. Márton napjára az újbor
is kiforr.
Ludas jóslás, babonák:
Ha
a mellcsont fehér, havas télre számíthatunk. Ha Márton-lúd mellcsontja
véres, száraz, hideg tél jön. A csontokat kitették a tornácra és a
mellcsonton keresztül nézték a naplementét. Ha a nap felhőben ment le,
akkor enyhe telet vártak, ha a tiszta égen, akkor kemény tél volt
várható.
Márton napi ételek, finomságok:
A
liba levágásának szokása valószínűleg úgy alakult ki, hogy a a paraszti
év végével - novemberben - a cselédek megkapták az évi bérüket, amihez
egy felhizlalt liba is járt fizetségként.
Sörös libasült
Hozzávalók: 1 liba, 30 dkg vagdalt, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojás, 2 zsemle, kis tej, 1 hagyma, só, bors, fél liter sör
Elkészítése:
Megtisztítjuk
a libát, majd kívül-belül megfűszerezzük. A liba szívét, máját, zuzáját
ledaráljuk, és a vagdalthoz adjuk. A belsőségekhez keverjük a
tojásokat, petrezselymet, tejbe áztatott zsemléket, sózzuk, borsozzuk,
majd megtöltjük vele a libát. A libát zsiradékkal bélelt tepsibe
helyezzük, fél liter vizet öntünk mellé, és gyakori locsolgatás mellett,
készre sütjük. A sört kb. 2,5 óra sütés után öntjük rá. Dinsztelt
vöröskáposztával és hagymás burgonyapürével tálaljuk.
Ludaskása
Hozzávalók:
(4-6
személyre):60 dkg libaaprólék, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 15
dkg gomba, 10 dkg zeller, 2 kis fej vöröshagyma, petrezselyem,
zellerzöld, bors, só, 50 dkg rizs
Elkészítése:
A leöblített,
megtisztított aprólékot felöntjük kb. másfél liter hideg vízzel,
hozzáadjuk a megtisztított sárga- és fehérrépát, a zellert, gombát,
egész vöröshagymát, petrezselymet, feketeborsot, sót és az egészet
lassú tűzön megfőzzük. Amikor a húsleves kész, a zsírját leszedjük,
kivesszük a zöldséget, a húsféléket, és a levet leszűrjük. A csontról
leszedjük a húst, kis kockákra vágjuk a zöldségekkel együtt. Közben
rizst készítünk a szokásos módon, felöntjük a már elkészült húslevessel,
majd fedő alatt megpároljuk. Amikor már majdnem kész, hozzákeverjük a
főtt, felkockázott húst a zöldségekkel együtt és már készen is van.
Nagyon laktató és finom egytál étel.
Sült libacomb
4
libacomb, 1 kisebb zellergumó 2-3 db répa, 1 vöröshagyma, 1 alma,
kakukkfű, babérlevél, 2 dl száraz vörösbor 1 kevés paradicsompüré,
Földimogyoró olaj, Fűszerkeverék (csészébe- rozmaringos, fokhagymás,
mézes balzsamecetet összekeverni sóval, borssal ízesíteni)
A
combokat sütés előtt megkenni a fűszerolajjal kicsit állni, hagyni és
5-6 percig földimogyoró olajban sütni. Kivesszük, félretesszük. A
maradék olajba beletesszük az összevágott zöldséget és almát. Ízesítsük
kakukkfűvel, babérlevéllel átsütjük és hozzáadjuk a bort és
paradicsompürét. Sűrűre főzzük. Ezt a szószt beleöntjük a tepsibe,
beletesszük a combokat, kevés vízzel felöntjük, és 70-80 percig sütjük.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!